Затишие на вируса у нас или българите не се тестват - 6

...
Затишие на вируса у нас или българите не се тестват - 6
Коментари Харесай

Ескалацията на коронавируса в Китай носи риск от появата на нови тревожни варианти

Затишие на вируса у нас или българите не се тестват - 6 области без нито един нов инфектиран за ден
Ескалацията на Коронавирус в Китай в миг, когато страната анулира ограниченията си за “нулева заболеваемост ”, може да сътвори почва за появяването на нови разновидности на вируса, предизвестяват здравни специалисти пред Франс прес.

За 8 януари Пекин разгласи края на наложителните карантини при идване в страната - последната “диря ” от политиката на строги ограничавания, които държаха страната значително затворена за света от началото на пандемията.

Правителството към този момент не разгласява броя на ежедневните случаи на заразяване, само че чиновници настояват, че инфектираните са над 1 млн., а лечебните заведения и крематориумите са претъпкани.

Всяка нова зараза усилва вероятността вирусът да мутира, отбелязва Антоан Флао, шеф на Института за световно здраве към Женевския университет. “Фактът, че 1,4 милиарда души ненадейно са изложени на SARS-CoV-2, явно основава удобни условия за появяването на разновидности ", споделя специалистът.

Сумия Сваминатан, която до ноември беше основен академик на СЗО, уточни пък, че китайското население е уязвимо, тъй като доста възрастни не са имунизирани. “Трябва да следим за появяването на тревожни разновидности ”, сподели тя.

Засега няма известия за нови разновидности, само че светът е в паника, че Китай може да не споделя данни за признаци на разрастващи се варианти, които може да провокират нови експлоадирания на вируса на други места. Съединени американски щати се тормозят и от неналичието на геномното секвениране на вариантите в страната. Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус сподели неотдавна, че СЗО се нуждае от повече информация за одобряваните в болница и в интензивни отделения пациенти, “за да се направи цялостна оценка за риска на обстановката на място ”.

Споделяме отговорно информация със СЗО и интернационалната общественост, отговори говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. Специалистите там чакат разновидностите да бъдат по-заразни, само че по-леки.

Няколко страни постановиха ограничавания на пътуващите от Китай. От 5 януари САЩ ще вкарат наложителни COVID-19 проби за идващите оттам. На всички над 2-годишна възраст ще им бъде изискван негативен резултат от тест не повече от 2 дни преди тръгване от континентален Китай, Хонконг или Макао. При признаци или позитивен тест пасажерите ще бъдат сложени под карантина. Съединени американски щати поучават и жителите си да премислят пътуванията до Китай.

Япония също ще изисква негативен тест за идващите. 7 дни ще е карантината, в случай че той е позитивен.

Малпенса - основното летище в Милано, към този момент стартира да тества идващите от Пекин и Шанхай.

В  Германия и Англия няма рестрикции към този момент, само наблюдават обстановката.

Тайванският централен команден център за епидемии заяви, че от 1 януари всички, идващи с директни полети от Китай, както и с лодка на два офшорни острова, ще вършат PCR при идването си.

Малайзия работи за възстановяване на системата за цифрово ръководство, за да наблюдава лицата, които имат позитивен тест за COVID-19. Заразените ще получат заповед за домашно наблюдаване и заповед за освобождение по дигитален път.

Австралия няма да вкарва промени в правилата за пасажери от Китай. “На този стадий няма смяна, само че продължаваме да следим въздействието на COVID-19 у нас и по света ”, съобщи министър председателят Антъни Албанезе.

Индонезия също няма проекти за затягане на рестриктивните мерки за пътуващите от Китай. Съгласно настоящите правила за идващите от чужбина се изисква единствено да показват доказателство за пълна ваксинация срещу COVID-19

Затишие на Коронавирус в България отбелязва Единният информативен портал у нас. Ежедневно той регистрира сред 70 и 180 инфектирани с вируса.

В шест области - Кърджали, Кюстендил, Монтана, Разград, Сливен и Търговище, няма нито един публично регистриран нов случай за през вчерашния ден.

Ниският брой инфектирани е нормален по празниците.

Хората всеобщо не се тестват, с цел да не стоят у дома в дългите коледни и новогодишни празници, в случай че излязат позитивни.

Българите рядко се ревизират в профилираните лаборатории. Опашките бяха през лятото, с цел да могат умерено да пътуват. Вече няма напор и за проби за ковид. Най-много купуват комбинирани - по едно и също време за Коронавирус и грип А и В, изясняват фармацевтите. Но и те най-често дават негативен резултат.

Според ръководителя на асоциацията на притежателите на аптеки у нас Николай Костов медикаменти не за ковид, а за грип и други респираторни болести се изкупуват най-вече.

“Лятото и топлото време облекчиха инфекциите, само че евентуално ще навлезем в нова коронавирус фаза.

Отслабването на ограниченията, изключително през зимата, е “почти изгасен ” пожар - изгасихме го, само че оставихме няколко тлеещи огнища - повърхностно и безконтролно ”, разяснява специалистът по сигурност на имунизациите и началник на лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев в профила си във фейсбук. Той поучава хората да не престават да носят маски в градския превоз и закритите пространства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР